EnglishSlovak

Domy horeli ako zápalka 

  • Domov
  • Domy horeli ako zápalka 
27 apr
0

Božena sa prechádza po marigontke. Je nová. Má v nej teplo a elektrinu. Tu v tejto jedinej miestnosti bude bývať aj so svojim chorým, dospelým synom, o ktorého sa stará. Susedia ju potľapkávajú po ramenách a hovoria, že to tu má pekné a budú v teple a suchu. Božena si však v maringotke pripadá ako cirkusáčka. Ona je už dôchodkyňa a na kotrmelce sa cíti stará. Celý život chodila do práce a budovala si svoj trojizbový drevený domček. Teraz, po požiari, nie je už niekoľko dní osprchovaná a nemôže ísť ani do kostola. Takto sa medzi ľuďmi v dedine nemôže ukázať. Napriek tomu, že býva v osade, ľudia ju poznali vždy upravenú akoby práve vyšla z obchodného domu. Celý život si pomaly zveľaďovala bývanie. Už týždeň sa tešila z novej, vysnívanej červenej kuchyne. A dnes nemá nič. Plamene šľahali zo zadnej časti domu. Zachránili len seba a to, čo mali na sebe. Všade bolo veľa dymu, teraz jej zostali len kusy bývalých stien. Obhorené do tla. Susedia si zbytkami jej domu kúria. Ani vo sne by jej nenapadlo, čo sa môže stať. Zrejme skrat v elektrine za domom. A zostala jej iba túžba…

20170926_110301

Foto: Zostatky domu a šopy v obci Rožkovany

Terénne sociálne pracovníčky z Rožkovian hneď pomáhali. Zavolali hasičov, ktorí prišli do niekoľkých minút, avšak suché drevo horelo ako zápalka. Hasili ho takmer štyri hodiny. Zabezpečili postupne oblečenie, jedlo aj náhradné ubytovanie v susednom dome, nakoľko ten bol toho času neobývaný. Okamžite sa spojili s odcestovanými susedmi, aby Božene ponúkli aj túto možnosť. Nakoniec v spolupráci s obcou vybavili maringotku. Pomohli ľudia z obce malou finančnou čiastkou, za ktorú zaplatila doplatky za lieky, ktoré potrebuje jej syn. Farský úrad pomohol s pecou na kúrenie a varenie. Cez Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky terénne sociálne pracovníčky požiadali o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci v krízovej životnej situácii alebo v mimoriadne nepriaznivej sociálnej situácii [1] .

20170926_105019

20170926_111253

Foto: Osada v obci Rožkovany

Teraz, s odstupom času, si už uvedomila, že najväčšiu hodnotu má ľudský život a zdravie. Vrátiť sa do pôvodného ju bude stáť ešte veľa úsilia, ale z najhoršieho sú už vonku. Rada by žila naspäť vo svojom dome. „Božena vedela vždy zabojovať napriek zložitým podmienkam si vybudovala dôstojné bývanie a verím, že zabojuje aj teraz,“ povedala Andrea Mišenková, terénna sociálna pracovníčka.

A to len pred pár dňami terénne sociálne pracovníčky pomáhali rómskym rodinám v neďalekej obci Krivany, kde im horelo sedem nájomných bytov nižšieho štandardu, ktoré sú majetkom obce. Nešťastie sa stane rýchlo. Byty natlačené jeden vedľa druhého a strechy horeli ako drevo v kozube. Hasiči, ktorí prišli takmer okamžite sa snažili o izoláciu plameňov, ktoré šľahali zo strechy na strechu susedných bytov. Našťastie boli murované a steny zostali. To bolo všetko. V dome nezostalo nič suché, použiteľné. Všade veľa dymu, domy zaliate vodou.

krivany

Foto: Krivany

Regionálny koordinátor NP TSPI Miroslav Balog oslovil terénnych sociálnych pracovníkov z okolitých obcí – Rožkovany, Torysa, Bžany a Terňa, ktorí pomohli okamžite s oblečením, posteľami, jedlom. Rovnako požiadali MPSVR SR o humanitárnu pomoc, obec zabezpečila veľmi rýchlo opravu zhorených striech v priebehu niekoľkých dní a dnes sa všetkým rodinám vracia život pomaly do starých koľají.

20170926_094115

20170926_094131

Foto: Vyhorený obecný byt v Krivanoch

20170926_095145

Foto: Krivany – zľava – terénna pracovníčka Táňa Rakašová, terénna sociálna pracovníčka Mgr. Gertrúda Pribulová a odborná garantka národného projektu Terénna sociálna práca v obciach I Mgr. Zuzana Tordová.

[1] O dotáciu na podporu humanitárnej pomoci môže v súlade s § 9 ods. 1 a 2 zákona o dotáciách požiadať fyzická osoba najviac v sume 800€: https://www.employment.gov.sk/sk/ministerstvo/poskytovanie-dotacii/poziadat-dotaciu/dotacia-podporu-humanitarnej-pomoci.html

Soňa Holíková

Leave A Comment