EnglishSlovak

SOCIÁLNE PODNIKANIE PRE ĽUDÍ

  • Domov
  • Neobyčajné bistro v Ilave ponúka jedlo zdarma
10 aug
0

Neobyčajné bistro v Ilave ponúka jedlo zdarma


Dobro, aké sa len tak nevidí. V jednom bistre v Ilave na jedlo pozývajú neznámi, aby sa mohol dobre najesť úplne každý. Aj tí, ktorí by si to inak dovoliť nemohli.

Mladé mamičky s deťmi, ľudia bez domova či napríklad tri žiačky zo základnej školy, ktoré mali peňazí akurát na jeden kúsok pizze a ten si chceli rozdeliť. V ilavskom bistre Kámo na Mierovom námestí sa dobre najedli všetci. Na obed ich pozvali dobrosrdeční ľudia. Zaplatili zaň a bloček s nápisom Dar pripli na nástenku. Z nej si ho už takmer rok môžu zobrať hladní a v núdzi

 Dal im novú šancu

V bistre pracujú ľudia, ktorí sú zdravotne ťažko postihnutí. Majiteľ bistra Tibor Meliš im dal novú šancu, ponúkol im prácu a oni začali robiť neuveriteľné pokroky.

Už dva roky v Ilave prevádzkujú aj sociálny ekologický šatník. Ľudia bez domova si k ním chodili brať oblečenie. „Videli sme, akí sú zúbožení a začali sme im dávať polievky,“ povedal pre TVNOVINY.sk Tibor. 

To si začali všímať bežní zákazníci. Keď platili za vlastné jedlo, nechávali im euro či dve navyše, za polievky pre tých, ktorým ich dávalo bistro zadarmo. „Ľudia chceli pomáhať, vymysleli sme preto tento systém. Jedlo im takto vedia kúpiť dopredu,“ vysvetľuje.

Zdroj: Facebook/Bistro KÁMO Ilava

 Dobré skúsenosti aj reakcie

Dnes si už po darovaný obed nechodia len ľudia bez domova. Chodia aj mamičky s deťmi či žiaci zo základných škôl. „Hanbia sa, obšmietajú sa, tak sa ich opýtame, či by si niečo dali. Hovoria, že aj áno, ale nemajú peniaze. Tak sa ideme pozrieť na lístočky, čo máme v ponuke zdarma,“ hovorí.

Reakcie na to, ako bistro pomáha, sú takmer výlučne dobré. Raz sa im stalo, že im muž v núdzi ukradol pizze. „Keď sa vrátil, povedal som mu, že dva mesiace chodiť nemôže. Keď bude všetko v poriadku, opäť ho radi privítame a dáme mu jedlo zadarmo. To je ale jediná nie dobrá skúsenosť,“ tvrdí Tibor.

Denne rozdajú desať až pätnásť polievok. Tí, ktorí prišli o domov, k ním už chodia pravidelne. Polievku im dávajú, či na nástenke je alebo nie je lístok navyše. Neodmietnu ich, ak bloček nie je, zaplatí ju bistro. Darované šišky či pizzu zas majú radi mamičky s deťmi.

Zdroj: Facebook/Bistro KÁMO Ilava

„Dobrých ľudí je veľmi veľa. U nás pracujú ľudia, ktorí mali stratené životy a premýšľali, či sa vôbec oplatí žiť. Teraz sa ukázalo, ako veľmi potrební sú. Varia im jedlo, umývajú po nich riad, pomáhajú,“ uzatvára Tibor Meliš, majiteľ bistra. Za jedlo nezištne platia aj dôchodcovia, ktorí majú často málo pre seba.

Krásny zážitok mali aj začiatkom júla. „Po monotónnom dni prišla pani so synom. Bola u nás prvý raz, nakúpila veľa jedla pre ľudí, čo to potrebujú. Nástenka je opäť plná. Bol to krásny moment dobra. Takže ľudí, čo to potrebujú, pozývame na darované jedlo zadarmo,“ oznámili vtedy na sociálnej sieti.



O dobrých nápadoch p. Meliša z RSP KÁMO PLUS s. r. o. informovala aj RTVS vo svojich správach a navyše si ho tu môžete vypočuť aj v krátkom videu v článku Bistro, v ktorom sa nemusí platiť. V ilavskom podniku zaviedli systém na obdarovanie ľudí v núdzi.

Zdroj: tvnoviny.sk, RTVS, IMPLEA